Barszcz z nutką mięty

Barszcz z nutką mięty

  • 01:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​1 i 1/4 l wody
    • 1 cebula
    • 1 marchew
    • 2 buraki (ok. 280 g każdy)
    • 2 łodyżki selera naciowego wraz z liśćmi
    • 1/2 pora (część biała)
    • 5 łodyżek pietruszki
    • 2 gałązki tymianku
    • 6 gałązek mięty
    • 2 łyżki soku cytrynowego
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
    • przyprawy: 1 liść laurowy, pieprz w ziarnach
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do garnka wlej wodę, dodaj grubo pokrojoną: cebulę, marchewkę, seler i por. Dodaj pietruszkę, tymianek, sól i liść laurowy. Gotuj bulion na dość wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU aż warzywa zmiękną (ok. 1 godz.). Bulion przecedź przez sitko, wlej do garnka, dodaj obrane i starte buraki, cytrynę, miętę, cukier oraz kilka ziaren pieprzu. Gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min, co jakiś czas mieszając. Następnie barszcz przecedź i dopraw większą ilością cytryny lub cukru do uzyskania słodko-kwaśnego smaku. Podawaj z miętą i pierożkami z fasoli.


Komentarze