Barszczyk czerwony

Barszczyk czerwony

  • 02:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 średnie buraki
    • pęczek włoszczyzny
    • po 3 liście laurowe
    • ziarna ziela angielskiego i pieprzu
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Warzywa na bulion umyć, obrać. Wrzucić do garnka wraz z liśćmi laurowymi, ziarnami ziela i pieprzu oraz ząbkami czosnku oraz majerankiem. Dodać obrane i przekrojone na połówki buraki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godzin. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, ewentualnie dodać 1 łyżkę przyprawy z suszonych, krojonych warzyw.
Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia, nieco wystudzić i dodać startego na tarce surowego buraka w celu uzyskania głębokiego, czerwonego koloru.
Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. Nalewać przez sito. Podawać na głębokich talerzach z uszkami lub w bulionówkach z krokietami lub pasztecikami.


Komentarze