Batoniki z musli

Batoniki z musli

  • 00:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 350 g musli zbożowych z owocami
    • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
    • 100 g miodu
    • 50 g cukru
    • 50 g masła
    • 50 g rodzynek
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 50 g moreli
    • 300 ml mleka zimnego 2%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W rondlu rozgrzej cukier na lekki, jasny karmel, dodaj powoli kawałki masła oraz cukier waniliowy. Dzięki karmelowi batoniki będą chrupiące i zwarte. Pokrój morele i śliwki wybrane z musli na małe kawałki i dodaj wraz z rodzynki i pozostałymi suszonymi owocami do masy. Smaż całość na małym ogniu. Następnie wsyp musli zbożowe i płatki owsiane. Mieszaj masę aż cukier dobrze połączy się z musli. Dolej miód i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Nie trzeba już gotować masy.

Na kuchennej blasze lub półmisku rozłóż papier do pieczenia. Wyłóż ciepłą masę na papier. Uformuj prostokąt o grubości ok. 2 cm. Użyj do tego drugiego kawałka papieru do pieczenia, wtedy musli się do niego nie przylepi. Jak tylko masa się ochłodzi, pokrój ją na batoniki wielkości 6-7 centymetrów. Batoniki dobrze się przechowują zapakowane w folię spożywczą.


Komentarze