Batrangi z serem, czyli kokosowo-migdałowe krakersy i serowa kula z kurkumą i imbirem

Batrangi z serem, czyli kokosowo-migdałowe krakersy i serowa kula z kurkumą i imbirem

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na krakersy:

    • 1 jajko
    • 1/3 szkl. mąki kokosowej
    • 2/3 szkl. mąki migdałowej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1 łyżka mleka
    • czarny barwnik

    Na serową kulę:

    • 150 g cheddara
    • 200 g serka Philadelphia
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • sól
    • pieprz
    • 1/2 szkl. mielonego maku (do obtoczenia)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Jedną z niezawodnych broni Batmana są batrangi – wzorowane na japońskich shurikenach noże w kształcie logo Batmana. Tak samo niezawodny jest przepis na te kokosowo-migdałowe krakersy, które warto podać w towarzystwie serowej kuli pełniącej rolę kremowego dipa.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W mleku rozpuszczamy czarny barwnik. Łączymy go z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto, aż nabierze jednolitej konsystencji. Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, na grubość około pół centymetra. Przy pomocy foremki wycinamy z ciasta kształt logo Batmana. Krakersy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Pieczemy około 10 minut, w temperaturze 180°C. Studzimy.

Cheddar trzemy na tarce o drobnych oczkach. Łączymy z serkiem Philadelphia. Dodajemy kurkumę, imbir, sól i pierz do smaku. Mieszamy. Z masy formujemy kulę, a następnie obtaczamy ją w maku.

Podajemy ją z krakersowymi batrangami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze