Bezglutenowe crumble z jabłkami, orzechami i płatkami teff

Bezglutenowe crumble z jabłkami, orzechami i płatkami teff

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 700 g jabłek
    • 250 g malin
    • 30 g orzechów
    • 50 g masła
    • 5 łyżek płatków teff
    • 2 łyżki cukru trzcinowego
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka umyj i obierz. Pokrój je w dość drobną kostkę. Połącz jabłka z cynamonem, kardamonem i cukrem.

Wyłóż na dno 4 kokilek (o średnicy 10 cm) po 1/4 porcji malin. Następnie wyłóż jabłka, lekko dociskając (podczas pieczenia owoce „siadają”).

Orzechy posiekaj, ale nie za drobno. Powinny być wyczuwalne podczas jedzenia. Połącz miękkie masło z orzechami oraz płatkami teff. Ugnieć dokładnie, tworząc kruszonkę, którą następnie wyłożysz na jabłka.

Crumble zapiekaj 25 minut w temperaturze 180°C. Podawaj na ciepło.


Komentarze