Bezglutenowe migdałowe babeczki z bitą śmietaną

Bezglutenowe migdałowe babeczki z bitą śmietaną

  • 00:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g zmielonych migdałów bez skórki lub mąka migdałowa
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 150 g masła
    • 5 jajek (rozmiar L)
    • 12 łyżek ksylitolu lub brązowego cukru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka olejku waniliowego

    Dodatki:

    • 200 ml śmietany 36%
    • płatki migdałów
    • świeże owoce (truskawki, maliny)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z ksylitolem/cukrem na puszystą masę. Nadal miksując, dodaj masło (w temperaturze pokojowej). Mąkę ziemniaczaną połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej do masy. Zmiksuj. Dodaj zmielone migdały (np. w młynku do kawy) lub mąkę migdałową i ekstrakt waniliowy/olejek. Miksuj ok. 1 min, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.

Ok. 20 foremek do babeczek wyłóż papilotkami i napełnij je do 3/4 wysokości ciastem. Babeczki piecz w nagrzanym piekarniku do 180⁰C przez ok. 20 min – do suchości patyczka. Babeczki ostudź na kratce. Przestudzone dekoruj ubitą śmietaną, płatkami migdałowymi lub owocami.


Komentarze