Bezglutenowe pączki z maliną

Bezglutenowe pączki z maliną

  • 03:00
  • 7 porcji
  • 620 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg przesianej mieszanki mąk bezglutenowych
    • 50 g świeżych drożdży
    • 80 g cukru
    • 300 ml mleka
    • 1 jajko
    • 4 żółtka
    • 100 g masła
    • 3 łyżki wódki (bezglutenowej)
    • 1 cały olejek cytrynowy
    • tłuszcz do smażenia, np. olej
    • szczypta soli
    • 50 g cukru pudru do posypania
    • ok. 80 g marmolady

    Marmolada:

    • 500 g mrożonych malin
    • ok. 150 g cukru
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zamrożone maliny włóż do garnka, dodaj cukier oraz sok i duś ok. 20 minut, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Maliny przetrzyj przez sito, aby pozbyć się pestek. Marmolada powinna mieć konsystencję podobną do kisielu.

Drożdże rozdrób i włóż do miseczki. Dodaj 3 łyżki cukru, wymieszaj, zalej ciepłym mlekiem (1/2 szklanki) i ponownie wymieszaj. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (30-60 minut).

Białko ubij, żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i resztę mleka oraz rozczyn. Wyrób ciasto, dodaj szczyptę soli, alkohol i olejek cytrynowy. Następnie dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. (ok. 60 minut). Z wyrośniętego ciasta uformuj pączki z marmoladą w środku i znów odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 35-45 minut.

Po wyrośnięciu, smaż pączki na rozgrzanym do ok. 170º smalcu lub oleju z 2 stron. Jasna obwódka na pączkach powstaje wtedy, gdy ciasto jest idealnie wyrośnięte (podwojone), a nie przerośnięte.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze