Bezowe bałwanki

Bezowe bałwanki

  • 00:25
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 4 białka
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 2 i ½ szklanki cukru pudru
    • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Dekoracja:

    • mazaki cukrowe
    • perełki cukrowe
    • lukier gotowy do przyklejania elementów
    • serduszka z czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Białka ubij na sztywną pianę z sokiem cytrynowym, dodając stopniowo po jednej łyżce cukru pudru (najlepiej przesianego przez sitko). Następnie delikatnie wymieszaj całość z mąką ziemniaczaną.

Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i kładź dekoratorem cukierniczym z ozdobną wkładką (lub łyżką) małe bezy od największej do najmniejszej, formując bałwanki (kulki muszą stykać się krawędziami).

Susz bałwanki w piekarniki rozgrzanym do temperatury 120 - 140° przez ok. 40 min. Po wyschnięciu delikatnie zrób w najmniejszych kulkach dziurki przy pomocy igły i zrób zawieszki przewlekając przez dziurki nitki.

Za pomocą mazaków cukrowych domaluj bałwankowi buźkę i szaliczek oraz guziczki. Na lukier przyklej bałwankowi białe serduszko z czekolady i niebieskie perełki cukrowe w miejsce oczu.

Składniki na ok. 10 - 15 bałwanków.


Komentarze