Bezowe duszki na ciasteczkach

Bezowe duszki na ciasteczkach

  • 03:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 białka
    • 200 g drobnego cukru (nie pudru)
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 300 g gotowego kremu budyniowego
    • 16-20 okrągłych herbatników
    • barwnik spożywczy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik nastaw na termoobieg na 90°. Białka wlej do wysokiej miski i zacznij ubijać.

2

Kiedy powstała piana zacznie sztywnieć, dodaj powoli cukier. Cały czas miksuj. Gdy masa stanie się lśniąca i gładka, dodaj jeszcze sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Nie mieszaj już zbyt długo, bo masa opadnie.

3

Przełóż ubite białka do woreczka od szprycy bez końcówki. Na blaszkę wyłożoną papierem wyciskaj małe okrągłe kopczyki. Wstaw blachę z duszkami do nagrzanego piekarnika na 1 godz. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 60° i susz jeszcze przez 2 godz. Na koniec wyłącz piekarnik zostawiając w nim bezy do całkowitego wystudzenia.

4

Herbatniki pokryj kremem budyniowym. Na każdym ciasteczku postaw bezowego duszka. Po wystudzeniu domaluj bezom oczy i buzie barwnikiem spożywczym.


Komentarze