Bezowe jajko

Bezowe jajko

  • 01:45
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 białko
    • 33 g cukru
    • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki konfitury morelowej
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Białka posól i zacznij ubijać. Kiedy białka zaczną sztywnieć, dodaj cukier i miksuj do momentu, aż masa stanie się lśniąca. Dodaj mąkę i wymieszaj. Ubitych białek nie miksuj zbyt długo, bo opadną.

2

Masę wyłóż na papier do pieczenia formując w miarę regularne 2 okręgi. Wstaw bezy na 5 minut do nagrzanego do 180° piekarnika. Po tym czasie zmniejsz temp. do 130° i piecz bezy jeszcze przez półtorej godziny. Upieczone bezy wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

 

3

Przy pomocy kieliszka wytnij nożem w bezie równe i okrągłe zagłębienie. Konfiturę przetrzyj przez sitko i nałóż do bez tuż przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze