Biała Dama

Biała Dama

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g waniliowego serka homogenizowanego
    • 500 ml śmietany kremówki (30–35%)
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
    • 150 ml gorącej wody
    • cukier waniliowy
    • puszka ananasów
    • rodzynki
    • torebka galaretki ananasowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Śmietanę kremówkę ubić na gładki gęsty krem. Należy zwracać baczną uwagę na konsystencję śmietany – ubijana zbyt długo stanie się grudkowata i będzie się źle łączyć z pozostałymi składnikami. Pod koniec miksowania dodać cukier puder, cukier waniliowy i serek waniliowy. Wcześniej rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę ostudzić i dokładnie połączyć z masą. Dodać namoczone we wrzątku i osączone rodzynki oraz cząstki ananasa (kilka plastrów zostawić do dekoracji).

Tortownicę wyłożyć własnoręcznie upieczonym biszkoptem lub lekko nasączonymi mlekiem biszkoptami. Przełożyć tężejącą masę. Na wierzch wylać galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody zalecanej na opakowaniu i wymieszanej z sokiem z ananasa.

Na koniec ciasto przyozdobić pozostałymi plastrami ananasa i rodzynkami. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.


Komentarze