Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą

Biała kiełbasa duszona w winie z kiszoną kapustą po tyrolsku i smażoną polentą

  • 02:00
  • 4 porcje
  • 1204 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    Kiełbasa:

    • 800 g białej kiełbasy
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 4 łyżki octu winnego
    • 100 ml białego wytrawnego wina
    • gałązka świeżego rozmarynu

    Kapusta:

    • 200 g wędzonej, dojrzewającej tyrolskiej lub szwarcwaldzkiej szynki (speck)
    • 800 g kiszonej kapusty
    • łyżka masła
    • łyżeczka kminku
    • duża cebula
    • 2 liście laurowe
    • kilka ziaren jałowca
    • 250 ml bulionu wołowego (najlepiej domowego)
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól

    Polenta:

    • 500 g kaszki kukurydzianej (czyli polenty lub mamałygi)
    • łyżeczka masła
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Rozgrzewamy w rondlu masło, dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i podsmażamy, dodajemy przesiekaną kapustę, liście laurowe, lekko zgniecione ziarna kminku, rozgniecione jagody jałowca.

2

Wlewamy bulion i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE całość 1,5 godziny na małym ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą. Solimy i pieprzymy do smaku.

3

Polentę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, cały czas mieszając, dodając pod koniec gotowania masło.

4

Gdy polenta zgęstnieje, wylewamy ją na zwilżoną deskę, wyrównujemy górę i brzegi mokrym nożem i odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy ją w plastry, które zrumieniamy z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.

5

Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy lekko ponakłuwane widelcem pęta kiełbasy, obsmażamy szybko z obu stron. Wlewamy ocet, dodajemy listki rozmarynu, smażymy na mocnym ogniu, aż ocet odparuje. Wlewamy wino i dusimy, aż wino wyparuje, a kiełbasa się ładnie zrumieni, kilkakrotnie ją w tym czasie przewracając. Podajemy z kapustą i polentą.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze