Biała kiełbasa pieczona z ćwikłą

Biała kiełbasa pieczona z ćwikłą

  • 02:40
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g łopatki wieprzowej
    • 100 g woda bardzo zimnej z lodem
    • 8 g soli
    • 1 g pieprzu czarnego
    • 1 łyżka majeranku
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1 cebulka wiosenna
    • 2 m jelita wieprzowego do kiełbasy
    • 1 łyżka oleju
    • 2 liście laurowe
    • 300 g buraków całych
    • 40 g chrzanu tartego 
    • 1 łyżeczka cukru
    • sok z 1/4 cytryny
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Piekarnik rozgrzej to temp. 160˚C. Buraki na ćwikłę umyj i zawiń każdą sztukę w folię aluminiową. Piecz przez 2 godziny, aż buraki będą miękkie. 

Łopatkę wieprzową umyj i odsącz na ręczniku kuchennym. Pokrój mięso w kostkę. Zmiel na grubych oczkach w maszynce do mięsa. Przełóż mięso do miski i przypraw od razu solą i świeżo mielonym pieprzem. Obierz czosnek i posiekaj 1 ząbek. Cebulkę wiosenną pokrój drobno i wraz czosnkiem dodaj do masy mielonej. Na koniec wsyp otarty majeranek. Wymieszaj dobrze masę, dolewając bardzo zimną wodę. Przygotuj jelita. Namocz w zimnej wodzie, aby spęczniały i były bardziej elastyczne. Naciągnij jelita na końcówkę od kiełbasy. Przełóż masę do kiełbaśnicy i wypchnij, aż masa wyjdzie przez końcówkę. Dopiero teraz zsuń osłonkę jelitową i zawiąż końcówkę sznurkiem. Przepychaj masę kiełbasy napychając jelita. Zwijaj kiełbaski co 15–20 cm. Na końcu zawiąż kiełbasę ponownie sznurkiem.

Piekarnik rozgrzej do temp. 180˚C. Kiełbasę nasmaruj olejem, posyp pokrojonym 1 ząbkiem czosnku i nałóż liście laurowe. Wstaw do pieczenia na ok. 20 minut. Kiełbasa powinna ładnie się zrumienić i wypiec w środku.

W tym czasie obierz buraki i pokrój w półplasterki. Przełóż do miski i wymieszaj razem z chrzanem. Przypraw sokiem z cytryny, solą i cukrem. Dokładnie wymieszaj i przełóż do miseczki. Wyjmij kiełbasę i od razu przełóż na półmisek podaj razem z ćwikłą.


Komentarze