Biała kiełbasa po litewsku w sosie kminkowym

Biała kiełbasa po litewsku w sosie kminkowym

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 922 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg parzonej białej kiełbasy
    • 2 litry wywaru spod wędzonki lub szynki
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarenka ziela angielskiego
    • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
    • olej do smażenia kiełbasy

    Sos:

    • 20 g masła
    • 20 g mąki
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki kminku
    • 180 ml kwaśnej śmietany 18%
    • szczypta cukru
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do garnka z wrzącym bulionem, do którego dodaliśmy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach, wkładamy kiełbasę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Kiełbasę wyjmujemy, zachowując 400 ml wywaru spod jej gotowania.

2

W wywarze przez ok. 15 minut gotujemy kminek, po czym kminek przecedzamy i usuwamy.

3

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę, robimy złotą zasmażkę, którą stopniowo rozprowadzamy przestudzonym wywarem, zagotowujemy.

4

Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy.

5

Kiełbasę rumienimy na oleju na patelni. Podajemy z sosem.


Komentarze