Biała kiełbasa w piwnym sosie

Biała kiełbasa w piwnym sosie

  • 00:20
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 pętek białej kiełbasy
    • 2 średnie cebule
    • 4 kromki żytniego, razowego chleba
    • ocet winny lub jabłkowy
    • mąka
    • 2 łyżki masła
    • szklanka dobrego, niepasteryzowanego piwa
    • 2-3 duże ząbki czosnku (koniecznie polskiego)
    • przyprawy: sól, biały pieprz, majeranek, lubczyk, rozmaryn
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kiełbasę lekko nakłuć widelcem i zagotować w wodzie. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć 1-2 min. Dodać dwie duże łyżki mąki i szybko rozprowadzić wywarem spod kiełbasy, żeby nie powstały grudki. Dodać soli, pieprzu i ziół.

Gdy całość nieco odparuje, wkruszyć kromki razowca i dodać nieco octu. Na koniec wlać piwo i ponownie pozwolić sosowi zgęstnieć na niewielkim ogniu. Doprawić wedle uznania (smak sosu powinien być minimalnie kwaskowy, nieco podobny do żurku, ale z wyraźną piwną nutą).
Do sosu włożyć kiełbasę (w całości lub pokrojoną na porcje), zagrzać i od razu podawać. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem.


Komentarze