Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną

Biała kiełbasa z francuską zapiekanką ziemniaczaną

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 1079 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​800 g białej kiełbasy
    • 4 łyżki oleju słonecznikowego
    • 150 ml białego wytrawnego wina
    • szczypta suszonego tymianku

    Zapiekanka:

    • 1 kg ziemniaków (typ ogólnoużytkowy B lub sałatkowy A)
    • 1 l mleka
    • 1 liść laurowy
    • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    • 2 łyżki masła
    • 3 ząbki czosnku
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Przekładamy do rondla o grubym dnie.

2

Wlewamy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy liść laurowy i powoli zagotowujemy, uważając, by mleko nie wykipiało. Trzymamy na malutkim ogniu przez 15 min, by wywar tylko mrugał, a mleko zgęstniało.

3

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Posypujemy dno drobno posiekanym czosnkiem. Przekładamy doń łyżką cedzakową ziemniaki. Zalewamy mlekiem tak, by nie przykryć całkowicie ziemniaków. Przykryte naczynie wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok. 50 min, by ziemniaki wchłonęły mleko i się zrumieniły.

4

Pęta kiełbasy nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

5

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Wkładamy pęta kiełbasy i rumienimy szybko z obu stron. Wlewamy wino, dodajemy tymianek i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem ok. 10 min. Gdy wino odparuje, rumienimy ponownie. Podajemy z gotową zapiekanką.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze