Biała kiełbasa z jabłkami

Biała kiełbasa z jabłkami

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 pętka sparzonej białej kiełbasy
    • 2 kwaśne jabłka
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1,5 łyżeczki majeranku
    • 1 łyżeczka cząbru
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cebulę obrać. Połowę posiekać, resztę pokroić w piórka. Kiełbasę lekko nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na patelni stopić łyżkę masła, włożyć kiełbasę, zrumienić z obu stron. Dodać cebulę (i tę pokrojoną w piórka, i tę posiekaną) smażyć na małym ogniu ok. 5 min. Kiełbasę wyjąć. Jabłka obrać. Jedno pokroić w ósemki. Pozostałe dwa pokroić w kostkę i oprószyć majerankiem i cząbrem. Na patelni z cebulą włożyć pokrojone w kostkę jabłka, pozostałe masło i ziarna ziela angielskiego. Mieszając, smażyć ok. 10–15 minut, aż część płynu odparuje. W żaroodpornym naczyniu ułożyć przesmażone jabłka, na nich kiełbasę, posypać solą i pieprzem, obłożyć pozostałymi jabłkami. Zapiekać 15 min w temp. 180 st. Podawać na ciepło lub na zimno.


Komentarze