Biała zupa porowo-selerowa z chipsami z boczku

Biała zupa porowo-selerowa z chipsami z boczku

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​100 ml śmietanki 36%
    • 2 łyżki masła
    • 1 biała część pora
    • 2 młode ziemniaki
    • 2 cebule
    • 1/3 główki selera
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 l wywaru warzyw albo z kury
    • ok. 200 g plasterków boczku wędzonego
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki i selera umyj oraz obierz. Z pora odkrój tylko białą część. Warzywa ugotuj do miękkości na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Masło roztop na patelni i zeszklij na nim cebulę. Wszystkie warzywa zmiksuj z wywarem z warzyw, dodaj sok z limonki i przyprawy.

Plastry boczku ułóż na ruszcie w piekarniku nagrzanym do najwyższej temperatury. Piecz boczek, aż stanie się bardzo chrupiący, jak chipsy. Zupę przelej do garnuszka, dodaj śmietanę, opcjonalnie sól i pieprz, wymieszaj i podgrzej, nie gotuj. Przelej do miseczek, posyp boczkiem i świeżym posiekanym porem lub szczypiorem.


Zobacz przepis na blogu Krysia od kuchni


Komentarze