Białe kiełbaski w cieście francuskim z kremem chrzanowym

Białe kiełbaski w cieście francuskim z kremem chrzanowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g białych cienkich kiełbasek 
    • 300 g ciasta francuskiego
    • 50 g musztardy ziarnistej 
    • kminek, czarnuszka
    • 1 jajko

    Mus chrzanowy:

    • 200 ml śmietany kwaśnej 18% 
    • 100 g chrzanu tartego 
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól
    • pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ciasto francuskie rozwałkuj i pokrój na paski ok. 2x szersze od kiełbasek (czyli ok. 4 cm). 

2

Na każdy pasek nałóż kiełbaski, posmaruj musztardą i zawiń ciasto, następnie dociśnij brzegi. 

3

Rozkłóć jajko i posmaruj wszystkie ruloniki. Posyp dekoracyjnie kminkiem i czarnuszką. 

4

Pokrój na porcje ok. 3 cm. Rozgrzej piekarnik do temp. 200˚C, ułóż przekąski na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz przez ok. 15 minut, aż kiełbaski się zrumienią.

5

W tym czasie przygotuj dip. Wymieszaj chrzan tarty z sokiem z cytryny i śmietanką. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i przełóż do miseczki. 

6

Kiełbaski w „szlafroczkach” wyjmij z pieca i rozłóż na półmisku. Podawaj z  sosem chrzanowym.     

 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy