Białe szparagi grillowane z sosem holenderskim i czerwonym kawiorem

Białe szparagi grillowane z sosem holenderskim i czerwonym kawiorem

  • 00:30
  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 100 g czerwonego kawioru
    • 20 białych szparagów
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • sól do smaku

    Sos:

    • 2 żółtka
    • 80 g masła
    • 25 ml octu winnego białego
    • 25 ml soku z cytryny
    • przyprawy: sól, biały pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szparagi cienko obierz na 3/4 wysokości i odkrój zdrewniałe końcówki. W wysokim garnku zagotuj osoloną wodę. Równocześnie przygotuj w misce zimną wodę (najlepiej z lodem). Wrzuć obrane szparagi na wrzątek i gotuj przez 3 minuty. Następnie wyłów szparagi łyżką cedzakową i przełóż do miski z zimną wodą na jakieś 2 minuty. Odcedź szparagi i polej oliwą z oliwek. Tak przygotowane szparagi połóż na rozgrzanym grillu. Grilluj po 2–3 minuty z dwóch stron.  

Po przygotowaniu szparagów możesz zająć się sosem. W rondelku rozpuść masło i odstaw na bok. Do drugiego garnuszka wlej ocet i sok z cytryny. Garnuszek postaw na małym ogniu i podgrzewaj tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. W misce zacznij ubijać mikserem żółtka. Po chwili dodaj zredukowany, jeszcze ciepły sok z cytryny i ocet. Wlewaj powoli, cały czas miksując. Następnie zacznij dodawać cienkim strumyczkiem ciepłe roztopione masło. Robienie sosu holenderskiego przypomina nieco kręcenie majonezu. Na końcu dodaj sól i pieprz do smaku.  

Na talerzach połóż porcję sosu i grillowanych szparagów. Na szparagach ułóż łyżką porcję kawioru.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze