Biało-czerwona pizza dla kibiców

Biało-czerwona pizza dla kibiców

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto na pizzę:

    • 1 łyżka suchych drożdży
    • 1 szkl. ciepłej wody (nie gorącej)
    • ok. 3 szkl. mąki
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • trochę oliwy z smarowania miski
    • 1/2 łyżeczki soli
    • szczypta cukru

    Pozostałe składniki:

    • 2 kulki sera mozzarella (starte)
    • 1 puszka pomidorów (odcedzonych z zalewy)
    • 200 ml koncentratu pomidorowego
    • 1/2 główki czosnku
    • 2 łyżeczki oregano
    • kilka łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • śwież bazylia do dekoracji
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Do miski wlej wodę, wsyp drożdże i rozpuść je. Dodaj połowę mąki, sól i cukier – wymieszaj. Wsyp resztę mąki i zagnieć, aby było puszyste. Ciasto włóż do dużej miski wysmarowanej oliwą i odstaw na około godzinę, aby wyrosło. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, na posypanej mąką stolnicy przekrój je na pół i rozwałkuj na dwa kwadratowe placki. Posmaruj lekko oliwą i przełóż je na kwadratowe formy wyłożone pergaminem. Piekarnik nagrzej do 220°.

Przygotuj sos: odcedź pomidory z zalewy i zmiksuj, następnie wymieszaj z koncentratem. Czosnek obierz i drobno posiekaj, dodaj przyprawy, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, wszystko wymieszaj.

2

Ciasto przed pieczeniem posmaruj z wierzchu cienko sosem, posyp oregano i zapiecz ok. 10 min. 

3

Pizzę wyjmij i rozłóż na niej na przemiennie ser i sos, tworząc biało-czerwone pasy.

4

Ponownie zapiecz w piekarniku przez ok. 20 min w temp. 200°, aż ser się roztopi i wyparuje z niego woda, a sos się lekko przypiecze. Pizzę pokrój na małe prostokąty.

Ilość ciasta wystarczy na 2 placki o wymiarach 30 x 30 cm.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze