Bigos po cygańsku

Bigos po cygańsku

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg mielonego mięsa wołowego
    • 2 jajka
    • 1 szkl. bułki tartej
    • olej do smażenia
    • 5 ząbków czosnku
    • przyprawa typu vegeta, pieprz, sól, maggi
    • 1/2 kg cebuli
    • 1 kg papryki zielonej
    • 1 kg papryki czerwonej
    • 1 kg papryki żółtej
    • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do mięsa dodać jajka, pół szklanki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Formować małe kuleczki, obtaczać w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju.
Cebule pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju w dużym i głębokim garnku. Dodać oczyszczoną z pestek i pokrojoną w paski paprykę. Poddusić, aż papryka zmniejszy swoją objętość.
Doprawić do smaku, dodać koncentrat. Pulpety wymieszać i dusić jeszcze ok. 20 minut. Podawać z chlebem.


Komentarze