Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ½ kg kapusty kwaszonej
    • ½ kg kapusty białej
    • 4 suszone grzyby
    • 5 suszonych śliwek
    • 5 suszonych moreli
    • 100 ml koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oleju
    • 1 cebula
    • 1 łyżka mąki
    • przyprawy: sól, pieprz, cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kwaszoną kapustę pokrój i zalej szklanką wody. Gotuj ze szczyptą cukru przez 30 min w odkrytym naczyniu, w razie potrzeby uzupełniając wodę.

Kapustę białą poszatkuj, zalej szklanką wody i gotuj przez 30 min w oddzielnym naczyniu razem z grzybami, śliwkami i morelami. Dopraw solą i pieprzem i dodaj dwa ziarna ziela angielskiego. Na tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną w plastry, a następnie w tym samym naczyniu przygotuj zasmażkę z 1 łyżki mąki.

Po 30 min połącz kapustę kwaszoną z kapustą białą i dodaj zasmażkę z cebulą. Całość wymieszaj razem z koncentratem pomidorowym i podtrzymaj na wolnym ogniu jeszcze przez ok. 30 min. Bigos smaczniejszy jest po odgrzaniu drugiego dnia od przygotowania.


Komentarze