Bigos wigilijny

Bigos wigilijny

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g kapusty gotowanej
    • 1 pomidor
    • 200 g podgrzybków mrożonych
    • 200 g borowików suszonych
    • 2 cebule
    • 1 jabłko
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka pieprzu ziołowego
    • 200 ml wina białego
    • 50 g masła
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Kapustę wypłucz w zimnej wodzie. Odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do garnka. Przypraw od razu solą i cukrem oraz wlej wino. Gotuj powoli przez ok. 20 minut.

W tym czasie zalej borowiki 300 ml wody i gotuj. Nadadzą one smak bigosowi. Cebulę i czosnek obierz, następnie pokrój drobno i podsmaż w szerokim rondlu na maśle. Przypraw całość solą, aby cebula szybciej zmiękła.

Do cebuli dodaj podgrzybki i smaż jeszcze, aż grzyby się zrumienią. Dodaj pokrojone borowiki i wlej połowę wody grzybowej. Następnie dodaj gotowaną kapustę i wymieszaj. Teraz przypraw bigos pieprzem ziołowym i dodaj pokrojone w kostkę jabłko. Jeśli chcesz mieć aromatyczny bigos, zostaw skórkę. Na końcu dodaj pokrojonego pomidora. Bigos przykryj pokrywką i pozostaw do duszenia PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na ok. 1 godzinę. W czasie gotowania regularnie sprawdzaj poziom płynu – w miarę potrzeby, dolewaj pozostałą wodę z pieczenia. Podczas duszenia bigos nabierz ciemnego koloru od grzybów.

Pod koniec dopraw bigos solą i świeżo mielonym pieprzem i odstaw do ostygniecie. Bigos będzie smaczniejszy, gdy przed podaniem jeszcze raz go podgrzejesz. 


Komentarze