Bigos z mięsem i grzybami

Bigos z mięsem i grzybami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg kapusty
    • 0,5 kg boczku świeżego
    • 0,5 kg karkówki lub łopatki
    • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej (śląskiej)
    • 20 dag kiełbasy jałowcowej
    • 30 dag pieczarek lub grzybów suszonych
    • 4 sztuki śliwek suszonych (bez pestek)
    • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
    • 2 cebule
    • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę i dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Następnie dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone (wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły) oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Komentarze