Biskwity czekoladowe

Biskwity czekoladowe

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ​3 żółtka
    • 3 białka
    • 1/3 szkl. kakao
    • 75 g mąki pszennej
    • 75 g mąki ziemniaczanej
    • 120 g cukru
    • 150 ml śmietanki 36%
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 200 g malin lub innych owoców świeżych lub mrożonych
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżka gorącej wody
    • 1 łyżka masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Owoce rozmroź. Białka ubij z 60 g cukru na sztywną pianę (cukier dodaj pod koniec ubijania). Żółtka utrzyj na puszystą masę z drugą połową cukru, sokiem z cytryny i 1 łyżką gorącej wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z pszenną i partiami dodawaj do masy z żółtek, mieszając wszystko do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto wymieszaj z kakao, aby się rozpuściło a następnie dodaj ubite białka. Masę z ubitych białek delikatnie wymieszaj z kakaowym ciastem.  

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, posmaruj łyżką masła i rozsmaruj na nim cienką warstwę ciasta na grubość ok. 0,5 cm i wygładź nożem powierzchnię. Piecz ok. 15 min na złoty kolor. Na serwetkę posypaną cukrem pudrem połóż placek pergaminem do góry. Pergamin zwilż zimną wodą i delikatnie go oderwij. Wykrój kwadraty o bokach ok. 6 cm i jeszcze gorące składaj po przekątnej na pół. Złożone kwadraty przykryj wilgotną ściereczką. Przygotuj bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru. Gdy biskwity wystygną, napełnij je bitą śmietaną i malinami lub innymi owocami, ewentualnie dżemem.


Komentarze