Biszkopciki z wiśniami w syropie z kremem mascarpone

Biszkopciki z wiśniami w syropie z kremem mascarpone

  • 01:40
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​2 krążki biszkopta o średnicy ok. 23 cm
    • 250 g serka mascarpone
    • 125 ml śmietanki 30%
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cukru pudru

    Wiśnie:

    • 300 g wiśni bez pestek
    • 8 łyżek cukru
    • 1 laska cynamonu
    • 50 g posiekanych migdałów
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wydrylowane wiśnie zasyp cukrem i odstaw na ok. 4 godziny.

2

Po tym czasie dodaj do wiśni laskę cynamonu i zagotuj. Wiśnie wraz z cynamonem gotuj jeszcze przez ok. 3 minuty. Następnie wyciągnij wiśnie i cynamon, a pozostały w garnku sok zredukuj do gęstego syropu. Zdejmij garnek z syropem z ognia i wrzuć do niego wcześniej odcedzone wiśnie. Delikatnie wymieszaj całość. Tak przygotowane wiśnie nie nadają się do długiego przechowywania, najlepiej spożyj je w ciągu kilku dni, w międzyczasie przechowując je w lodówce.

3

Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i dodaj łyżeczkę cukru pudru. Ubij na sztywną pianę. W osobnym naczyniu utrzyj mikserem serek mascarpone z dwoma łyżkami cukru. Połącz obydwie masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Całość wstaw do lodówki na godzinę.

4

Z plastrów biszkopta powycinaj kółka o średnicy 5-6 cm. W połowie małych kółek powycinaj jeszcze mniejsze kółka. Pełne kółka posmaruj cienko masą i przykryj kółkami z dziurką. Do dziurki nałóż kilka wisienek i porcję kremu. Na wierzchu połóż znów kilka wiśni.

Wierzch kremu przykryj czapeczką z biszkopta i posyp posiekanymi migdałami. Podawaj z listkiem mięty lub melisy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze