Biszkopt z bitą śmietaną i masą budyniową

Biszkopt z bitą śmietaną i masą budyniową

  • 00:35
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki tortowej
    • 1 łyżeczka proszku
    • 1 łyżeczka octu

    Masa:

    • 2 śmietan-fixy
    • 1 litr soku pomarańczowego
    • 2 budynie śmietankowe
    • 1/2 litra śmietany kremówki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ubić białka z cukrem, dodać żółtka wymieszane z proszkiem i octem, na koniec mąką. Piec 20–25 min w 180 stopniach. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na pół.

Z soku odlać 3/4 szklanki do nasączenia biszkopta. Na reszcie soku ugotować budyń. Gorący wylać na ciasto. Na ostudzony budyń wylać śmietanę ubitą na sztywno ze śmietan-fixem. Przykryć drugą połową biszkopta. Na to zrobić polewę lub zostawić trochę śmietany i tym posmarować wierzch ciasta. Na koniec posypać startą gorzką czekoladą.


Komentarze