Biszkopt z dowolnymi dodatkami

Biszkopt z dowolnymi dodatkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier waniliowy lub wanilinowy
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 8 łyżek oleju
    • 8 łyżek zimnej wody

    Dowolne dodatki:

    • albo owoce – jabłka, śliwki, rabarbar
    • albo zmielone lub drobno posiekane orzechy
    • albo kakao
    • tłuszcz do posmarowania formy oraz bułka tarta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ubić pianę z białek na sztywno. Cały czas ubijając, dodać powoli cukier i cukier waniliowy oraz żółtka. Po uzyskaniu jednolitej masy powoli wsypywać mąkę i proszek do pieczenia mieszając już łyżką – ważne by nie ubijać. Po dokładnym wymieszaniu mąki tak, by nie było grudek, dodać olej. Mieszając dodać wodę.

W przypadku owoców wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą formę, a następnie ułożyć owoce. Można wylać część ciasta, a do reszty dodać np. kakao albo orzechy.

Warto pamiętać, by nie łączyć kilku ciężkich dodatków tak, by ciasto mogło wyrosnąć. Ja dzielę ciasto na 2 części i do jednej dodaję orzechy, a do drugiej kakao i wylewam w taki sposób, by jedna połowa formy była orzechowa a druga kakaowa i na wierzch kładę kilka cienkich kawałków brzoskwini z puszki. Włożyć do rozgrzanego piekarnika – temp. 180 stopni przy termoobiegu. Piec ok. 40 min aż ciasto odejdzie od brzegów.


Komentarze