Biszkopt z kremem maślano-twarożkowym i malinami

Biszkopt z kremem maślano-twarożkowym i malinami

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka
    • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
    • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1/3 szkl. cukru
    • szczypta soli
    • 40 ml gorącej wody

    Krem:

    • 100 g twarożku naturalnego
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 65 g masła
    • 50 g cukru pudru
    • 250 g świeżych malin
    • sok jabłkowy lub kilka łyżek koniaku do nasączenia ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Piekarnik rozgrzej do 160°C. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Mąki wymieszaj i przesiej. Dodaj szczyptę soli. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Miksując, dodaj cukier i żółtka wymieszane z wodą. Do masy jajecznej w dwóch partiach dodaj mąkę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Piecz do „suchego patyczka”. Upieczony biszkopt wyciągnij z tortownicy i wystudź.

2

Po wystudzeniu ciasto nasącz lekko sokiem jabłkowym lub kilkoma łyżkami koniaku.

3

Masło utrzyj na puch z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dalej ucierając, dodaj po łyżeczce twarożek. Krem dekoracyjnie rozłóż na nasączonym biszkopcie.

4

Maliny opłucz i osusz na papierowym ręczniku, następnie ułóż je pojedynczą warstwą na kremie. 

5

Dodatkowo możesz oprószyć całość trzcinowym cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze