Biszkoptowa krówka

Biszkoptowa krówka

  • 05:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 7 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Poncz:

    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 szklanki wody

    Masa krówka:

    • 65 dag krówek
    • 20 dag masła

    Masa czekoladowo-orzechowa:

    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
    • 9 łyżek mleka
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 1 łyżka wódki

    Biała polewa:

    • 1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
    • 4 łyżki mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze chwilę ubijać. Wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatne wymieszać i wylać do prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm, wysmarowanej tłuszczem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170°C.

Po upieczeniu biszkopt ostudzić i przekroić na dwie części. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną i cukier. Zalać gorącą wodą, wymieszać i gotowym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Cukierki Krówki pokroić w plasterki. Masło roztopić, dodać cukierki i razem podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Ciepłą masę wylać na nasączoną ponczem jedną część biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią biszkoptu i nasączyć ponczem.

Gorzką czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do małego garnka. Dodać mleko i podgrzewać na małym ogniu, aż masa się połączy. Orzechy włoskie obrać i pokroić. Do letniej roztopionej czekolady dodać orzechy włoskie i wódkę. Wymieszać, wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować.

Białą czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do małego garnka i dodać mleko. Podgrzewać na małym ogniu, aż polewa się połączy. Ostudzoną polewą polać biszkoptową krówkę. Włożyć do lodówki na około 4 godziny.


Komentarze