Biszkoptowa szarlotka

Biszkoptowa szarlotka

  • 03:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    ciasto:

    • 2 szklanki mąki
    • 3 jajka
    • ¾ szklanki cukru
    • 250 g margaryny
    • 250 ml śmietanki kremówki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 30 g margaryny do wysmarowania formy
    • 2 łyżki bułki tartej
    • przyprawy: sól

    nadzienie jabłkowe:

    • 1 kg jabłek
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 łyżka cynamonu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj ciasto: utrzyj cukier z dwoma jajkami. Trzecie jajko rozbij, oddziel żółtko od białka. Białko odłóż na bok, a żółtko dodaj do jajek z cukrem i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj sól oraz śmietankę i ponownie wymieszaj.

W garnku rozpuść margarynę. Odstaw do ostygnięcia, a następnie dodaj do ciasta. Blachę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta i piecz przez 15 - 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°.

W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj je na grubej tarce i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem.

Białkiem, które pozostało posmaruj wyjęte z piekarnika ciasto. Wyłóż na nie przygotowane jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 - 20 min.


Komentarze