Biszkoptowo-czekoladowy cmentarzyk

Biszkoptowo-czekoladowy cmentarzyk

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 4/5 szkl. mąki pszennej
    • 1/5 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 3/4 szkl. cukru

    Krem:

    • 150 g serka mascarpone
    • 100 g mlecznej czekolady

    Kruche ciastka:

    • 50 g masła
    • 25 g cukru pudru
    • 50 g mąki pszennej
    • 1 łyżka wody

    Dodatkowo:

    • 150 g czekoladowych herbatników
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ze składników na kruche ciastka zagnieć szybko ciasto. Zawiń je w folię i schowaj na pół godziny do zamrażalnika. Białka na biszkopt ubij na sztywno. Dalej ubijając, dodaj cukier i kolejno żółtka. Mieszając dalej już łopatką, dodaj przesianą mąkę. Przełóż ciasto do kwadratowej formy o boku ok. 22 cm. Przed wlaniem ciasta, wyłóż dno formy papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego do 160°C piekarnika na ok. 45 minut. Piecz biszkopt do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudź biszkopt na metalowej kratce.

2

Wyciągnij kruche ciasto z zamrażalnika i rozwałkuj na około 3-4 mm. Wytnij nagrobki i drzewo. Wstaw ciastka do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 6-7 minut.

3

Kiedy ciastka i biszkopt wystygną, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Serek mascarpone zmiksuj na puszystą masę, dodając po chwili wystudzoną płynną czekoladę. Serek przed przygotowaniem kremu powinien mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie po dodaniu czekolady masa się rozwarstwi.

4

Upieczony biszkopt przekrój na dwie warstwy i przełóż kremem. Wierzch również posmaruj kremem.

5

Pokrusz czekoladowe herbatniki i okruchami obsyp wierzch ciasta. Umocuj nagrobki i drzewo.


Komentarze