Biszkoptowy omlet ze śmietankowym kremem malinowo-limetkowym

Biszkoptowy omlet ze śmietankowym kremem malinowo-limetkowym

  • 00:30
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 150 g mąki
    • 3 jajka
    • 50 g cukru
    • 150 ml mleka
    • 50 g rodzynek
    • 40 g cukru pudru
    • 2 gałązki mięty
    • 30 g masła do smażenia
    • sól

    Sos:

    • 100 g mrożonych malin
    • 60 g cukru pudru
    • 50 ml czerwonego wina
    • 1/2 limonki
    • 100 ml śmietanki kwaśnej 18%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W rondelku zagrzej wino, dodaj cukier oraz maliny mrożone. Jak tylko się zagotuje, zdejmij z ognia i dodaj plasterki limonki. Podgrzej jeszcze prze kilka minut, aby aromat cytrusowy przeszedł do malin. Wyjmij plasterki limonki, a maliny rozgnieć widelcem. Przełóż sos malinowy do miseczki.

Jajka umyj i oddziel od siebie żółtka i białka. Do miski z żółtkami wsyp cukier i cukier waniliowy. Zacznij ubijać kuchenną rózgą, aż będą puszyste. Wlej ciepłe mleko i wsyp mąkę. Lekko wymieszaj z rodzynkami – nie wyrabiaj zbyt mocno, bo mąką wytworzy gluten i omlet biszkoptowy stanie się twardy. Następnie ciasto odstaw.

Białka ubij z solą na puszystą masę. Dokładaj ją powoli w 3 częściach do ciasta. Mieszaj całość bardzo delikatnie – zagwarantuje to, że omlet nie opadnie po wypieczeniu. Ustaw piekarnik z funkcją grilla.

Kawałek masła rozgrzej na patelni. Wlej porcję ciasta, lekko podsmaż i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Omlet biszkoptowy powinien szybką wyrosnąć, a jednocześnie się zrumienić. Zdejmij z patelni na półmisek gotowy omlet i pokrój nożem na kawałki. Z pozostał ego ciasta przygotuj kolejne 2 omlety.

Pokrojone kawałki omleta ułóż na półmisku w formie stożka, posyp obficie cukrem pudrem i polej sosem malinowym. Pomiędzy sos nałóż kleksy kwaśnej śmietany i dekoruj listkami młodej mięty.


Komentarze