Bitki z indyka duszone w piwie

Bitki z indyka duszone w piwie

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag piersi indyka
    • 3 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki mąki, sól i pieprz

    Sos:

    • szklanka jasnego piwa
    • 2/3 szklanki bulionu z kostki
    • strąk czerwonej papryki
    • cebula
    • 4 łyżki śmietanki
    • pół łyżeczki tymianku
    • łyżeczka cukru
    • pieprz, sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Rozgrzać w rondlu po łyżce oleju i masła, dodać obraną, drobno posiekaną cebulę, oczyszczoną i pokrojoną w paski paprykę i mieszając smażyć 3 min. Wlać piwo i bulion, zagotować, doprawić do smaku tymiankiem, cukrem oraz pieprzem i solą .Dusić 5 min pod przykryciem na małym ogniu.

Z mięsa wykroić 8 kotlecików, lekko rozbić je tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz i smażyć na nim kotlety z obu stron na rumiano. Następnie przełożyć je do garnka z sosem i dusić, aż będą miękkie (około 20 min). Dodać śmietanę, wymieszać z sosem, podgrzać. Podawać z makaronem lub ryżem.


Komentarze