Bitki z ligawy wołowej w sosie z suszonych grzybów

Bitki z ligawy wołowej w sosie z suszonych grzybów

  • 02:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g ligawy wołowej
    • 10 g grzybów suszonych
    • 200 g średnich pieczarek
    • 2 cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • ½ szklanki bulionu warzywnego
    • 1 szklanka wody
    • 2 łyżki oleju
    • 2 łyżki masła
    • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Grzyby mocz w wodzie przez 30 min. Cebulę i czosnek posiekaj. Mięso umyj, lekko rozbij, oprósz mąką i pieprzem. Grzyby odsącz z wody i posiekaj. Wodę zachowaj. W rondlu rozgrzej olej, zrumień mięso, dodaj grzyby, czosnek i cebulę. Następnie całość podlej bulionem i wodą z grzybów. Duś pod przykryciem przez 45 min. Pieczarki przekrój na pół. Na patelni roztop masło i zrumień pieczarki. W reszcie wody z grzybów rozprowadź mąkę ziemniaczaną, dodaj do niej koncentrat pomidorowy i razem z podsmażonymi pieczarkami dodaj wszystko do bitek. Potrawę przypraw i zagotuj.

Proponujemy podawać z kluskami śląskimi.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze