Bitki ze schabu

Bitki ze schabu

  • 02:15
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1/2 kg schabu bez kości
    • 2 ząbki czosnku
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 listek laurowy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy z nich rozbij lekko młotkiem z obu stron. Aby sok z mięsa nie pryskał, wsadź je do woreczka. Rozbite kawałki posyp solą i pieprzem z obu stron oraz natrzyj roztartym czosnkiem. Tak przygotowane mięso odłóż na ok. 1 godz. do lodówki.

Po tym czasie rozgrzej na patelni olej i przesmaż bitki na wolnym ogniu po ok. 6 min z każdej stron. Następnie zalej wszystkie wodą i gotuj przez 15 min pod przykryciem na małym ogniu. Dodaj listek laurowy i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godz. do momentu aż mięso będzie miękkie, delikatne, a tłuszcz oddzieli się od mięsa, tworząc sos.
Gotowe bitki podawaj z ziemniakami, ryżem lub samą sałatą.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze