Bliny

Bliny

  • 01:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    Zaczyn:

    • 30 g drożdży
    • 1/2 szkl. mleka
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżka mąki

    Ciasto:

    • 1/2 kg mąki
    • 1 i 1/2 szkl. mleka
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 3 łyżki masła
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj zaczyn: drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem i cukrem, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Następnie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 30 min.

Przygotuj ciasto: kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj go do mąki, żółtek, śmietany i masła. Z białek ubij na sztywno pianę i dodaj ją do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszaj – ciasto powinno być gęste, jak śmietana. Ponownie odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto wyrośnie, rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj łyżką porcję ciasta i smaż na dość silnym ogniu z obu stron na rumiano placuszki o średnicy 10 cm. Bliny trzymaj w ciepłym piekarniku, aby utrzymać ich temperaturę. Podawaj gorące z łososiem i kawiorem lub śmietaną czy na słodko z konfiturami.


Komentarze