Bliny z molekularnym kawiorem o smaku truskawek i szampana

Bliny z molekularnym kawiorem o smaku truskawek i szampana

  • 02:00
  • 20 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na bliny:

    • 50 g mąki pszennej
    • 50 g mąki gryczanej
    • 7-8 g suszonych drożdży
    • 1 jajko
    • 200 ml letniego mleka
    • 1 łyżeczka soli
    • olej do smażenia

    Na kawior:

    • 75 ml szampana
    • 75 ml syropu truskawkowego
    • 1 łyżeczka agaru

    Dodatkowo:

    • olej (około 1 szklanki, może być więcej)
    • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
    • świeżo mielony pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Kuchnia molekularna wydaje się być czymś bardzo skomplikowanym. Tymczasem molekularny „kawior” to jedna z najbanalniejszych rzeczy, jakie można przygotować! Co więcej – taki kawior można zrobić dosłownie z każdego innego płynu, dlatego sami decydujemy, jaki ma mieć smak. Ja, trzymając się klimatu sylwestra w Vegas, postawiłam na truskawki i szampana. Podałam go z gryczanymi blinami, kwaśną śmietaną i pieprzem, tworząc z nich nietypową słodko-wytrawną przekąskę.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Olej potrzebny do przygotowania kawioru wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Mąkę pszenną, gryczaną, drożdże i sól mieszamy razem. Dodajemy jajko i stopniowo wlewamy mleko (mleko powinno mieć temperaturę około 40°C). Ciasto mieszamy, aż składniki się dokładnie połączą. Przykrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

Szampana i syrop truskawkowy przekładamy do rondelka. Dodajemy agar i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i odrobinę studzimy (tylko tyle, by nie parzyło).

Wyjmujemy olej z zamrażalnika i przelewamy do małej miseczki. Przy pomocy dużej strzykawki lub kroplomierza nabieramy płyn i w formie kropelek wrzucamy wprost do lodowatego oleju (zadanie może wydawać się czasochłonne, ale szybko można wypracować sobie technikę i przyspieszyć cały proces – u mnie wystarczyło potrząsać strzykawką by kropelki same spadały). Gdy kawior będzie gotowy przecedzamy go przez sito i płuczemy delikatnie pod zimną wodą.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżką malutkie porcje ciasta i smażymy bliny z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Przekładamy je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Na przestudzone bliny nakładamy odrobinę kwaśnej śmietany i trochę „kawioru”. Całość oprószamy pieprzem.


Komentarze