Boczek faszerowany chrzanem i śliwkami

Boczek faszerowany chrzanem i śliwkami

  • 02:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 ½ kg boczku surowego
    • 100 g chrzanu
    • 150 g śliwek suszonych
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
    • 4 owoce jałowca
    • 1 ½ łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka majeranku
    • 30 ml oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie w połowie grubości przetnij mięso od szerszej strony na dwie połowy, ale nie docinaj do końca – chodzi o rozcięcie boczku na dwa cieńsze płaty. Rozłóż rozcięte mięso i ponownie od połowy rozetnij w połowie grubości na kolejny płat. Takie rozcięcie pozwoli uzyskać roladę z ładnym równomiernym rozłożenie mięsa i tłuszczu, co zapewni soczystość całej rolady.

Mięso przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgnieć ząbki czosnku i wetrzyj w mięso. Posyp z góry papryką. Zwiń boczek w roladę i dociśnij. Następnie rozwiń i nałóż obficie chrzan oraz śliwki. Posyp po wierzchu bułką tartą. Ponownie zroluj boczek, zwiąż dookoła nicią kuchenną.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 170˚. Mięso przełóż do formy i wstaw do pieczenia. Jak tylko boczek się zrumieni wlej na dno formy ok. 0,5 l wody. Piecz boczek przez kolejne 1,5 godziny, kontrolując ilość płynu, aby utrzymać wysoką wilgotność podczas pieczenia. Na koniec wyłącz piekarnik i wyjmij boczek. Zostaw go w sosie do całkowitego wystygnięcia. Przełóż do lodówki na min. 12 godzin. Po tym czasie odsznuruj i pokrój w plasterki. Rozłóż dekoracyjnie na desce lub półmisku.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze