Boczek glazurowany na pieczonych warzywach

Boczek glazurowany na pieczonych warzywach

  • 03:20
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kg boczku świeżego
    • 50 g selera
    • 50 g marchewki
    • 40 g pietruszki 
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka majeranku
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • 1 łyżka musztardy ziarnistej
    • 40 g miodu
    • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
    • 2 pomidory suszone

    Warzywa pieczone:

    • 150 g marchewki
    • 100 g selera
    • 100 g pietruszki
    • 2 łyżki octu balsamicznego białego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2–3 gałązki cząbru górskiego lub tymianku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ostrym nożem natnij boczek od strony słoniny w kratkę. Przypraw dobrze solą i pieprzem. Podsmaż bardzo mocno na suchej patelni z obu stron. Zdejmij i przełóż do naczynia, w którym będzie pieczony. Z wierzchu posyp majerankiem i słodką papryką. Piekarnik rozgrzej do 150˚.

Warzywa do pieczenia z mięsem obierz i pokrój w małe kawałki, następnie obłóż nimi mięso. Podlej winem i rozłóż suszone pomidory. Całość wstaw do pieczenia na 2,5–3 godzin pod przykryciem – to ważne, bo musi powstać sos. Podczas pieczenia kontroluj poziom sosu i dolewaj ewentualnie wody. Zachowasz dzięki temu odpowiednią wilgotność podczas pieczenia.

Resztę warzyw pokrój w ładne regularne paski grubości palca. Na porcelanową formę rozłóż papier do pieczenia i przełóż warzywa. Przypraw lekko solą morską, listkami tymianku i polej oliwą oraz kremem balsamicznym. Warzywa włóż do piekarnika na 1,5 godziny. Mieszaj sukcesywnie, aby równo się zrumieniły.

W misce rozmieszaj musztardę ziarnistą, miód i ok. 50 ml wody – wymieszaj. Na pół godziny przed końcem pieczenia boczku polewaj regularnie mięso glazurą z musztardy i miodu. Mięso piecz dalej bez przykrycia, aby się ładnie zrumieniło.

Upieczone warzyw oraz boczek wyjmij. Mięso pokrój na grube plastry jak porcje. Warzywa ułóż na półmisku, a na wierzchu połóż plastry aromatycznego boczku. Polej sosem z pieczenia i udekoruj listkami cząbru górskiego lub tymianku.


Komentarze