Boczek nadziewany suszonymi owocami

Boczek nadziewany suszonymi owocami

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 800 g boczku wieprzowego ze skórką
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1/4 łyżeczki majeranku
    • 75 g suszonych śliwek
    • 75 g suszonych jabłek (w plasterkach)
    • 50 g rodzynek
    • 1/4 l białego wina
    • 1 łyżka cukru
    • 100 g cebuli pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki rumu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

W boczku naciąć kieszonkę, jej wnętrze natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Białe wino zagotować wraz z rodzynkami, suszonymi owocami i cukrem, odstawić na 10 minut i odcedzić.

Kieszonkę w boczku napełnić suszonymi owocami i rodzynkami, a następnie zszyć. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu skórą w dół na ułożonych na krzyż patyczkach. Dodać zagotowane wino i taką ilość wody, aby uzyskać 2 cm warstwę sosu.

Do boczku dodać cebulę i dusić pod przykryciem. Następnie obrócić boczek, naciąć jego skórkę w skoś na kratkę i piec na chrupko. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z rumem, dodać przecedzony sos z mięsa, zagotować i doprawić do smaku. Smacznego!


Komentarze