Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

  • 00:50
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • ½ kg polędwicy wołowej lub rostbefu
    • 6 pieczarek
    • 1 cebula
    • ½ szklanki rosołu (może być instant)
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/3 szklanki śmietany
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżka mąki
    • przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mięso opłucz i oczyść z błon, a następnie pokrój w paski o długości ok. 1,5 cm. Paski mięsa włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Tak przygotowane mięso od razu obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do rondla.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Następnie podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min. Do rondla z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki rosołu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 30 min. Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę ostrej papryki i chwilę podgrzewaj całość.


Komentarze