Boeuf strogonow po polsku

Boeuf strogonow po polsku

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 50 dag polędwicy wołowej lub piersi indyczej
    • 3 łyżki oliwy lub oleju
    • 2 łyżki masła lub margaryny
    • 2 cebule
    • 25 dag pieczarek
    • 1 średniej wielkości ogórek konserwowy
    • 1 łyżka mąki
    • 2 łyżki koncentratu lub 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
    • sól, pieprz
    • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, koperek)
    • sok z 1/2 cytryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso oczyścić, pokroić w wąskie paski. Cebulę drobno posiekać i udusić na oliwie, dodać mięso i mieszając smażyć na małym ogniu około 15 minut. Pieczarki oczyścić, umyć, skropić sokiem cytrynowym i usmażyć na maśle. Posolić. Pod koniec smażenia i dodać do mięsa.

Śmietanę wymieszać z mąką, koncentratem pomidorowym i drobno pokrojonym w słupki ogórkiem konserwowym. Dodać do mięsa i pieczarek. Dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, nie dopuszczając jednak do wrzenia. Przed podaniem posypać obficie posiekaną natką. Danie najlepiej podać z ziemniakami – tłuczonymi lub puree.


Komentarze