Bogracz

Bogracz

  • 01:40
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 500 g wołowego mięsa gulaszowego
    • 2 cebule
    • 5 pomidorów
    • 100 g smalcu
    • 2 papryki czerwone
    • 400 g ziemniaków
    • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    • 3 ząbki czosnku
    • ½ łyżeczki kminku
    • 2 szklanki wody
    • przyprawy: przyprawa do gulaszu

    Zacierka:

    • 150 g mąki
    • 1 jajko
    • przyprawy: sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na smalcu. Cebulę obierz, drobno posiekaj i zrumień. Połącz cebulę z mięsem.

Dodaj kminek, wyciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w paski paprykę oraz obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory. Przypraw do smaku. Dolej pół szklanki wody. Duś wszystko przez ok. 1 godz., aż mięso będzie miękkie, systematycznie dolewając wody.

Przygotuj zacierkę: mąkę wymieszaj z jajkiem i solą. Wyrób gładkie ciasto, rwij palcami małe kawałeczki i gotuj oddzielnie w garnku z gorącą wodą, aż kluski wypłyną.

Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do gulaszu. Dodaj koncentrat pomidorowy. Gotuj jeszcze przez 30 min, co jakiś czas mieszając i dolewając wodę. Na koniec dodaj do gulaszu ugotowane wcześniej kluski.


Komentarze

Podobne przepisy