Botwinka

Botwinka

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 duża marchewka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
    • 1 pietruszka (młoda lub jesienna), starta na grubej tarce
    • 1/2 kg botwinki wraz z buraczkami
    • 2 litry bulionu (mięsnego lub z 2 kostek rosołowych wraz z 1 łyżką masła)
    • 250 ml śmietany 18%
    • 1 łyżeczka mąki zmieszana z odrobiną wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • jajko ugotowane na twardo
    • ser biały
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Marchewkę i pietruszkę jesienną pokroić w kostkę i chwilę podgotować w bulionie. Dodać drobno pokrojoną botwinkę. Jeśli używamy młodej marchewki i pietruszki nie musimy ich podgotowywać, gotujemy je w bulionie razem z botwinką. Wszystkie warzywa gotować na wolnym ogniu do miękkości, przez kilka minut. Dodać śmietanę wymieszaną z rozpuszczoną w wodzie mąką. Zagotować ciągle mieszając, a na koniec dodać sok z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.


Komentarze