Botwinka

Botwinka

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 duże garście botwinki
    • 5 małych buraczków
    • 4 jaja (lub 1 kg ziemniaków)
    • sok z ½ cytryny
    • 4 -5 łyżek słodkiej śmietany
    • ½ pęczka koperku
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 litry wody
    • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Buraki umyj, obierz, przekrój na ćwiartki i gotuj z cukrem, solą, przyprawą typu vegeta i sokiem z cytryny. Pokrój liście botwinki i dodaj do wywaru. Gotuj przez 10 min. Zapraw słodką śmietanką.

Zupę podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami lub ziemniakami (ugotowanymi wcześniej oddzielnie). Przed podaniem posyp zupę koperkiem.


Komentarze