Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane

Boxty - irlandzkie placki ziemniaczane

  • 00:35
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 450 g ziemniaków z dużą zawartością skrobi (typ kulinarny C)
    • 50–75 g mąki pszennej
    • ok. 150 ml mleka
    • sól
    • olej do smażenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy, aż nabiorą konsystencji niemal płynnej, jednorodnej papki. Dodajemy mąkę i mleko – mieszamy, aż całość konsystencją przypominać będzie ciasto naleśnikowe (w razie potrzeby, dodajemy nieco więcej mąki lub mleka), solimy do smaku. Nieprzywierającą patelnię smarujemy cienko olejem. Chochlą wlewamy porcję ciasta jak na naleśniki, rozprowadzając je na patelni. Smażymy każdy placek na rumiano z obu stron. Usmażony przekładamy do ciepłego piekarnika. Podajemy zwinięte z dowolnym, ciepłym nadzieniem (na przykład uduszoną z boczkiem włoską kapustą).
 


Komentarze