Briami

Briami

  • 02:15
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 bakłażan
    • 1 cukinia
    • 5 pomidorów
    • 400 g ziemniaków
    • 200 g fasolki szparagowej
    • 2 ząbki czosnku
    • 300 ml oliwy
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • ok. 100 g startego parmezanu
    • przyprawy: oregano suszone, mielona papryka, sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Cukinię i bakłażana umyj, pokrój w plastry, oprósz solą i pozostaw na 30 min. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w plastry o grubości ok. 1/2 cm. Fasolkę szparagową umyj i oczyść. Pomidory umyj, zdejmij z nich skórkę, przekrój na 4 części i oczyść z pestek. Bakłażana i cukinia opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej oliwą z oliwek, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką oraz oregano. Piecz przez ok. 1 godz. i 30 min w temp. 180°. Przed końcem pieczenia dodaj zmiażdżony czosnek. Przed podaniem posyp natką pietruszki i startym parmezanem.


Komentarze

Podobne przepisy