Brioszki z dipem miodowo-pierniczkowym

Brioszki z dipem miodowo-pierniczkowym

  • 02:00
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Na brioszki:

    • 7 g suchych drożdży
    • 270 g mąki
    • 35 g cukru
    • 50 ml mleka
    • 2 jajka
    • 80 g miękkiego masła

    do posmarowania:

    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka miodu

    Na dip:

    • 200 g mascarpone
    • 50 ml śmietany kremówki
    • 30 g ciasteczek „Korzenne Dzwoneczki”
    • płynny miód (do smaku)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Delikatne mleczne bułeczki doskonale pasują do „puchatej” atmosfery mikołajkowego party. Szczególnie, jeśli podamy je z kremowym, korzennym dipem zrobionym z ciasteczek. To połączenie jest wprost doskonałe!

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Drożdże i cukier mieszamy razem w dużej misce. Dodajemy 70 g mąki. Mleko podgrzewamy do temperatury 42°C i dodajemy do miski. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy jedno jajko i mieszamy, aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy drugie jajko i ponownie czekamy, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy połowę masła, mieszamy. Dodajemy połowę pozostałej mąki. Gdy składniki się połączą, dodajemy pozostałe masło, a następnie resztę mąki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miało jednolitą konsystencję.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po około godzinie zagniatamy delikatnie ciasto i formujemy z niego kulki wielkości nieco większej niż orzech włoski. Kulki ciasta układamy na natłuszczonej blaszce w niewielkich odstępach (około 1 cm).

Przykrywamy blaszkę bawełnianą ścierką i odstawiamy na około 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Żółtko, mleko, cynamon i miód roztrzepujemy razem. Przy pomocy pędzelka smarujemy wierzch ciasta. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż wierzch będzie ładnie zarumieniony.

W międzyczasie przygotowujemy dip. Ciasteczka przekładamy do malaksera i miksujemy na pył. Przesypujemy ciastka do miski, którą następnie ustawiamy w kąpieli wodnej. Do ciastek dodajemy mascarpone i kremówkę. Miksujemy na niskich obrotach, aż składniki się dobrze połączą, a dip będzie miał jednolitą konsystencję (jeśli na początku dip się zwarzy, należy podgrzać go bardziej w kąpieli wodnej – nabierze odpowiedniej konsystencji). Na koniec dodajemy miód do smaku.

Przestudzone brioszki podajemy z miodowo-pierniczkowym dipem.


Komentarze